Coaliția Resurse Educaționale Deschise

Resursele educaționale deschise (RED) sunt materiale de învățare, educaționale și de cercetare care se află în orice mediu, digital sau de altă natură și care sunt în domeniul public sau au fost puse la dispoziție sub o licență deschisă, care permite accesul gratuit, utilizarea, adaptarea și redistribuirea de către alții fără restricții sau cu restricții limitate (definiție dată de UNESCO).

Deschiderea educației contribuie la creșterea echității prin acces la resurse, îmbunătățirea calității educației, creșterea interesului comunității față de educație, stimularea inovației și îmbunătățirea eficienței investiției în educație pe termen lung. Desigur că educația deschisă nu este un panaceu, nu va rezolva toate problemele din sistemul de învățământ. Dar experiența internațională ne arată că există aceste câteva puncte-cheie în care educația deschisă poate contribui la îmbunătățirea situației existente pe termen scurt sau lung.

În practică, deschiderea educației este la rândul ei un proces complet deschis și descentralizat. Există inițiative individuale, comunități de practici, rețele informale și formale, dar și inițiative care vizează deschiderea unor instituții educaționale cum sunt universitățile sau a sistemului public în ansamblu.

Pagina coaliției este în construcție. Pentru materialele deja existente puteți accesa: http://datedeschise.fundatia.ro/

O zonă dinamică există și pe Facebook la: https://www.facebook.com/groups/467197926713726/

În viitor aici vor fi consolidate toate materialele existente și cele care vor fi create în cadrul coaliției.

Pentru coordonare și discuții în cadrul Coaliției exstă două grupuri:

Coaliția Resurse Educaționale Deschise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *